Tøj og udstyr Børnehaven
Der ligger et øget ansvar hos jer forældre, som har valgt at jeres barn skal gå i natur institution. Et øget ansvar i at sørge for det rigtige tøj (og rigelige mængder) til netop jeres barn. Tøjet er et af de vigtigste elementer for at få gode og positive natur oplevelser hele året.
Det er ikke bare et ansvar for jeres eget barn, men et ansvar der har indflydelse på hele børnegruppens oplevelser. Et barn der har utæt regnetøj, fryser og er ked af det, har indflydelse på hele gruppens oplevelser. Det er derfor ekstra vigtigt at vi har et godt forældresamarbejde omkring udstyr og individuelle behov.
Det rigtigt tøj og udstyr giver jeres barn et bedre velbefindende og mulighed for at udfolde sig aktivt. Hvilken påklædning det enkelte barn har brug for er individuelt, børn er forskellige og har brug for forskellig påklædning. Nogle fryser/sveder letter end andre, nogle løber fint i Thermo støvler imens andre har behov for vinterstøvler der sidder bedre fast på foden.
Hvad der er rigtigt og forkert, gives der ikke noget entydigt svar på, men vi vil her komme med vores anbefalinger ud fra vores erfaringer med, hvad børnene generelt trives bedst i/med.
Udgangspunktet er, at alt tøj/udstyr skal virke efter hensigten, være velsiddende og til at håndtere for barnet selv (det er bare så træls altid at skulle spørge de voksne om hjælp og evt. vente, til de har en hånd fri…!).
For at tøj og udstyr skal være til at håndtere for barnet selv, anbefaler vi, at barnet altid er med, når I køber nyt, så barnet kan prøve pasform, åbne/lukke, af og på osv. Ting, der umiddelbart ser rigtig gode ud, kan rumme overraskelser, når små fingre skal håndtere dem.
Skiftetøj, der altid bør være i garderoben, er bluse, bukser, sokker og underbukser (efter årstid). Der kan så nemt ske et lille uheld, og vores erfaring er, at de føler sig bedst tilpas i deres eget tøj. Udover at have almindeligt skiftetøj er det også godt med en ekstra tyktrøje/sweater til at tage på, på særligt kolde dage.
Rygsæk skal være velsiddende, så den ikke glider ned over skuldrene, når vi går. Den skal indeholde et spænde til at lukke foran. Den skal kunne rumme madkasse, drikkedunk, siddeunderlag og evt. ble, ekstra bukser, vanter. Siddeunderlag klippet af f.eks. et liggeunderlag isolerer mod fugt og kulde og er behageligt for ryggen, hvis det lægges bagest i rygsækken. Rygsækken kommer med hjem hver dag og det er forældrenes ansvar at der er det nødvendige barnet har brug for i løbet af dagen. |
Madkasse som barnet selv kan åbne og lukke. Gerne klap-sammen-madder, så de er ”fingernemme”. Det er bedst at indpakke madderne enkeltvis, for når vi sidder på jorden og spiser, kan det jo gå galt… Madpapir er nemmest at håndtere for børnene og i øvrigt også det mest miljøvenlige at bruge. |
Drikkedunk som barnet selv kan åbne og lukke, Om sommeren skal den være fyldt med vand. Søde drikke tiltrækker nemlig hvepse og andre insekter. De små stål-termokander har ofte en lille kop at drikke af. Puttes de i fryseren natten over (tom) holder de fint vandet koldt og kan samtidig fungere som en slags køleelement til madkassen. Om vinteren er mange børn glade for varme drikke, varm kakao, varm saft eller the. |
Fodtøj skal sidde godt på foden, så det ikke hæmmer barnets bevægelser, når vi går. Det er også rarest for barnet, at det er nemt selv at tage af/på og åbne/spænde Både børn og voksne sætter stor pris på Velcro.
Vinterstøvler skal være vandtætte, have en sål der ikke er glat, så barnet kan stå fast. Velsiddende men gerne store nok til, at der er plads til en uld sål til at suge evt. fodsved, da klamme tæer er lig kolde tæer. Gummistøvler er altid nemme at hoppe i, gerne med plads til en uldsok og uld sål. |
Regntøj & termotøj I overgangsperioderne er et sæt regntøj med plads til termotøj indenunder praktisk. Regntøj skærmer mod vand og vind, termotøj og/eller ulden trøje indenunder holder på varmen. Regnbukserne skal være lange og brede nok til, at de bliver udover støvlerne, når barnet kravler. Regntøjet skal om vinteren være stort nok til at det kan komme ud over flyverdragten. Vi anbefaler regntøj af gummi, som kan holde tørt i mange time i regnvejr. |
Flyverdragt skal være vandtæt, så den kan klare snesjap og regn. Den skal også være stor nok til at komme udover støvlerne uden at glide op, når barnet kravler i sneen. Nogle gange vokser baren så meget i løbet af sæsonen at der er behov for at købe en større størrelse. |
Hue/solhat. Om vinteren er en elefanthue bedst da den både varmer hals og hoved. |
Strømper ”Strømpe-fiduser”, at sætte strømperne ud over bukserne, forhindrer bukserne i at glide op, så der kommer et stykke med bart. De skærmer også mod adgang for flåt i sæsonen. Derfor er ”strømpefiduser” og lange bukser fra morgenstunden en god idé, også om sommeren. Så skifter vi gerne til shorts/kjoler, når vi kommer hjem til haven efter dagens tur. |
Vi giver altid information om tøj passende til årstiden. Hvis i har brug for gode råd inden indkøb af tøj og udstyr kan I altid spørge personalet eller andre forældre til råds. Vi anbefaler at I vasker børnenes flyverdragter og regntøj, så lidt som muligt, da det ødelægger den vandafvisende imprægnering.
Vi elsker navn i og på alt! ( navninakken.dk) Børn har det med at drysse ting rundt omkring, og da vi ikke kan huske 30 par vanters ejermand, der måske er ens eller ligner hinanden, giver navn i tøj o. Lign. os bedre mulighed for at finde rette ejermand.
Vi opfordrer altid børnene til at lægge deres ting på plads i garderoben, så de kan finde dem igen. Det er nemmest for børnene at overskue garderoben, hvis den er nogenlunde ordentlig og ryddelig. Vi vil gerne lære børnene at hænge/lægge tøj og ting rigtigt men hjælper selvfølgelig med at hænge f.eks. flyverdragten op, hvis der er brug for det. Vi vil også gerne bede jer forældre om at hjælpe børnene med at holde orden i garderoben, f.eks. ved at bruge lidt tid til at gøre det sammen, når I henter. Af hensyn til at kunne komme til at gøre rent, vil vi bede jer om at tømme garderoben ved hver ferie. Så har I også mulighed for at få overblik over skiftetøj o. Lign.
Uegnede beklædningsgenstande i børnehaven.
Snørebånd: hvis barnet ikke selv kan snører deres sko.
Strømpebukser: besværligt at skifte hvis barnet får våde sokker.
Stramme bukser: Hæmmer bevægeligheden (og det bliver sværere at nå på toilettet i tide)
Heldragt smækbukser: Det er svært for barnet at få tøjet af når det skal på toilettet. Det er meget besværligt (koldt) at skifte en ble i skoven når alt tøjet skal af for at trække buksedragten/smækbukserne ned.
Kjoler og lange nederdele: Hæmmer bevægelsesfrihed, i at kravle og klatre i træer. Er meget upraktisk under overtøjet.
TØJ OG UDSTYR I VUGGESTUEN.
Hvad skal i huske at tage med!!!
Jeres barn har egen garderobe hvor der er mulighed og plads til to kasser/kurve, som man selv medbringer. En til udetøj og en til skiftetøj.
Det er forældrenes ansvar at holde øje med, om der mangler skiftetøj og få skiftet børnenes sengetøj en gang om ugen.
I skal medbringe:
• Barnevogn (kan opbevares) med pude og dyne. Godkendt sele, regnslag og fluenet.
• Ekstra skiftetøj: Gerne flere sæt, undertøj, strømper, strømpebukser, bukser og bluser, som lægges i barnets kurv/kasse på garderoben.
• Udendørs tøj efter årstiden: Husk at flyverdragter, regntøj, huer og vanter skal være snorefri!
• Udendørs sko/støvler efter årstiden
• Sutsko til indendørs brug.
• Hvis barnet har ting han/hun er glad og tryg ved, bamse eller nusseklud, må dette gerne medbringes. I skal selv medbringe sutter, husk navn på. Det er vigtigt at huske at tage dem med hjem for at koge dem fri for bakterier.
• På solrige sommerdage: Husk at tage kasket, bøllehat eller lignende med, og at smøre barnet ind i solcreme fra morgenstunden på hele kroppen. Vi smører børnene ind igen om eftermiddagen.
• Sovetøj: Vi vil anbefale, at man har et specielt sæt tøj at sove i. Sættet skal indeholde sokker, vanter, hue, trøje, eventuelt en sovedragt.
Husk navn i tøj, sko og sutsko!
Hvad er der allerede i vuggestuen:
Solcreme, bleer, engangsklude, håndklæder, hagesmækker, numsecreme.
Kost: Den kost jeres barn spiser til frokost skal i selv medbringe. Får jeres barn modermælkserstatning, skal flasken være lavet hjemmefra, med navn på. Grødpulver i æske.
Børnehuset giver morgenmad, brød, frugt og mælk