Rigtigt tøj og udstyr giver jeres barn et bedre velbefindende og mulighed for at udfolde sig aktivt. Hvad der er rigtigt og forkert, gives der ikke noget entydigt svar på, men vi vil her komme med vores anbefalinger ud fra vores erfaringer med, hvad børnene trives bedst i/med.

Udgangspunktet er, at alt tøj/udstyr skal virke efter hensigten, være velsiddende og til at håndtere for barnet selv (det er bare så træls altid at skulle spørge de voksne om hjælp og evt. vente, til de har en hånd fri…!).

For at tøj og udstyr skal være til at håndtere for barnet selv, anbefaler vi, at barnet altid er med, når I køber nyt, så barnet kan prøve pasform, åbne/lukke, af og på osv. Ting, der umiddelbart ser rigtig gode ud, kan rumme overraskelser, når små fingre skal håndtere dem.

Vi elsker navn i og på alt! ( navninakken.dk) Børn har det med at drysse ting rundt omkring, og da vi ikke kan huske 30 par vanter’s ejermand, der måske er ens eller ligner hinanden, giver navn i tøj o.lign. os bedre mulighed for at finde rette ejermand.

Fingrevanter er kun for de børn der selv kan tage dem på. Luffer må meget gerne være med lynlås i siden.

Vi opfordrer altid børnene til at lægge deres ting på plads i garderoben, så de kan finde dem igen. Det er nemmest for børnene at overskue garderoben, hvis den er nogenlunde ordentlig og ryddelig. Vi vil gerne lære børnene at hænge/lægge tøj og ting rigtigt men hjælper selvfølgelig med at hænge f.eks. flyverdragten op, hvis der er brug for det. Vi vil også gerne bede jer forældre om at hjælpe børnene med at holde orden i garderoben, f.eks. ved at bruge lidt tid til at gøre det sammen, når I henter. Af hensyn til at kunne komme til at gøre rent, vil vi bede jer om at tømme garderoben ved hver ferie. Så har I også mulighed for at få overblik over skiftetøj o.lign.

Skiftetøj, der altid bør være i garderoben, er bluse, bukser, sokker og underbukser. Der kan så nemt ske et lille uheld, og vores erfaring er, at børnene er kede af at skulle låne skiftetøj, de føler sig bedst tilpas i deres eget. Husk at tjek for størrelse og efter årstiden.

Rygsæk skal være velsiddende, så den ikke glider ned over skuldrene, når vi går. Den skal indeholde et spænde til at lukke foran. Den skal kunne rumme madkasse, drikkedunk, siddeunderlag og evt. ble, ekstra bukser, vanter. Siddeunderlag klippet af f.eks. et liggeunderlag isolere mod fugt og kulde og er behageligt for ryggen, hvis det lægges bagest i rygsækken.

Madkasse som barnet selv kan åbne og lukke. Gerne klap-sammen-madder, så de er ”fingernemme”. Det er bedst at indpakke madderne enkeltvis, for når vi sidder på jorden og spiser, kan det jo gå galt… Madpapir er nemmest at håndtere for børnene og i øvrigt også det mest miljøvenlige at bruge.

Drikkedunk Om sommeren skal den være fyldt med vand. Søde drikke tiltrækker nemlig hvepse og andre insekter. De små stål-termokander har ofte en lille kop at drikke af. Puttes de i fryseren natten over (tom) holder de fint vandet koldt og kan samtidig fungere som en slags køleelement til madkassen. Om vinteren er mange børn glade for varme drikke, varm kakao, varm saft eller the.

Fodtøj skal sidde godt på foden, så det ikke hæmmer barnets bevægelser, når vi går. Det er også rarest for barnet, at det er nemt selv at tage af/på og åbne/spænde. Lukket fodtøj til når vi er på tur/i skoven, så barnet ikke får pinde, sten o.lign. i skoen. Hjemme i haven kan vi skifte til sandaler, når årstiden er til det. Vinterstøvler skal være vandtætte, helst åndbare og have en sål, der ikke er glat, så barnet kan stå fast. Velsiddende men gerne store nok til, at der er plads til en uldsål til at suge evt. fodsved, da klamme tæer er lig kolde tæer. Gummistøvler er altid nemme at hoppe i, gerne med plads til en uldsok og uldsål.

Regntøj & termotøj I overgangsperioderne er et sæt regntøj med plads til termotøj indenunder praktisk. Regntøj skærmer mod vand og vind, termotøj og/eller ulden trøje indenunder holder på varmen. Regnbukserne skal være lange og brede nok til, at de bliver udover støvlerne, når barnet kravler. Regntøjet skal om vinteren være stort nok til at det kan komme ud over flyverdragten.

Flyverdragt skal være vandtæt, så den kan klare snesjap og regn. Den skal også være stor nok til at komme udover støvlerne uden at glide op, når barnet kravler i sneen.

Uldundertøj/skiundertøj Uld har en naturlig isoleringsevne og holder kroppen varm, også selvom den bliver våd af sved. Den gamle huskeregel om at bruge uldundertøj i alle de måneder, hvis navn indeholder ”r” holder!

Strømper ”Strømpe-fiduser”, at sætte strømperne ud over bukserne, forhindrer bukserne i at glide op, så der kommer et stykke med bart. De skærmer også mod adgang for flåt i sæsonen. Derfor er ”strømpefiduser” og lange bukser fra morgenstunden en god idé, også om sommeren. Så skifter vi gerne til shorts/kjoler, når vi kommer hjem til haven efter dagens tur.

Hue/halstørklæde På grund af faren for at sidde fast/blive hængt i halstørklæder, vil vi gerne have, I undgår disse. Til gengæld har barnet glæde af halsedisse og hue eller hue og halsedisse ud i et.

Vi giver altid information om tøj passende til årstiden. Hvis i har brug for gode råd inden indkøb af tøj og udstyr kan I altid spørge personalet eller andre forældre til råds.